Landinformatie Spanje

Spanje is een van de meest diverse landen van Europa. Het is een land van kunst, architectuur, gastronomie en strand. De verschillende regio’s hebben elk een uniek karakter, waardoor je Spanje meermaals kunt bezoeken en toch telkens nieuwe dingen ontdekt. Wij geven je hier wat tips mee voor je volgende bezoek.

Spanje in het kort

Ligging op de wereld:
Spanje ligt in Zuid-Europa. Het noorden van Spanje grenst aan Frankrijk, het westen grenst aan Portugal. Spanje en Portugal vormen samen het Iberische schiereiland.

Ruwe indeling:
Spanje bestaat uit achttien regio’s met elk een zeer eigen identiteit: Baskenland, Catalonië, Galicië, Andalusië, Asturië, Aragon, Balearen, Canarische Eilanden, Cantabrië, Castilië-León, Castilië-La Mancha, Extremadura, Madrid, Murcia, Navarra, La Rioja, Valencia, en Ceuta en Melilla in Noord-Afrika.

De hoofdstad: Madrid

De taal: Castiliaans (wat wij Spaans noemen) is de officiële taal, maar 30% van de Spanjaarden spreekt een regionale taal (zoals Catalaans, Galicisch, of Baskisch).

Munteenheid: de euro

Het klimaat:
Spanje kent een Middellands Zeeklimaat. In het binnenland is het heet in de zomer en koud in de winter, met weinig regen. In het noorden heb je een gematigder klimaat. De zomers zijn er minder heet en de winters minder koud. Je hebt daar meer kans op bewolking of regen. De Canarische Eilanden kennen dan weer een subtropisch klimaat. Er is daar nauwelijks sprake van seizoenen, je kunt er het hele jaar door genieten van temperaturen rond de twintig graden.

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil tussen België en Spanje, behalve op de Canarische Eilanden.
Daar is het een uur vroeger dan bij ons.

Praktische informatie

Praktische informatie

Openbaar vervoer:
Spanje heeft een uitstekend netwerk van treinen, hoge snelheidstreinen en bussen. In grotere steden zoals Madrid en Barcelona is de metro ook een snel en gemakkelijk transportmiddel. Voor zowel bus als metro kun je een eenmalig ticket aankopen of een tienbeurtenkaart, beiden beschikbaar in het station of in een krantenkiosk. De prijzen hiervoor zijn vergelijkbaar met die in België.
Culturele gebruiken

Culturele gebruiken

Laat dineren:
’s Middags, op het heetste moment van de dag, onderbreken heel wat Spanjaarden het werk voor een middagdutje. Hoewel de traditie van de siësta stilaan aan het verdwijnen is, heeft dit nog steeds een grote invloed op de eetcultuur. Wie pas om 15:00 opnieuw begint te werken, kan namelijk pas om 20:00 zijn werkdag beëindigen. Daardoor zitten de meeste Spanjaarden ten vroegste om 21:00 aan de eettafel. Hoewel restaurants zich vaak aanpassen in toeristische gebieden, kan het dus zijn dat je op restaurant pas laat terecht kunt
Lokale specialiteiten

Lokale specialiteiten

De keuken varieert per regio. In de kustgebieden staat er vaak vis op het menu, in het binnenland eerder vlees. In Valencia is paella de lokale specialiteit, in Andalusië de koude soep gazpacho en de Spaanse wijn sherry (uit Jerez). Catalonië is dan weer de streek van de wijn en de cava, en in het Baskenland eten ze pintxos (Baskische tapas). Wat overal terugkomt is olijfolie, knoflook en gedroogde ham (jamón de serrano). Onze eigen favorieten? Churros (gefrituurde deegstengels) als ontbijt met een kom dikke chocolademelk, tinto de verano (rode wijn met frisdrank) als aperitief en turrón (Spaanse nougat) voor bij de koffie. Probeer ook eens horchata de chufa, een melkdrank van amandelen.

Taal en feestdagen

Taal en feestdagen


Zo zeg je hallo en bedankt:
  • Castiliaans (Spaans): Hola/Gracias
  • Catalaans: Hola/Gracies
  • Galicisch: Ola/Gracias
  • Baskisch: Kaixo/Eskerrik asko
Feestdagen en evenementen

Spanje kent veel feestdagen, de meeste zijn van religieuze oorsprong. Naast de nationale feestdagen bestaan er per regio ook nog regionale feesten, meestal ter ere van de plaatselijke patroonheilige.
 
Winkelen en betalen

Winkelen en betalen

 
De meeste winkels zijn geopend van 9:00 tot 13:00 of 14:00, waarna men sluit voor de siësta. Daarna gaan de winkels weer open van 15:00 tot 20:00. Grotere winkels en winkels in grote steden hebben deze traditie achter zich gelaten en zijn de hele dag open. In toeristische gebieden gelden soms andere openingstijden, om aan de bezoekers tegemoet te komen. De belangrijkste warenhuisketen El Corte Inglés is normaalgezien de hele dag open.
Souvenirtips

Souvenirtips

 
Foodies zullen zeker hun koffer vullen met Spaanse delicatessen zoals Spaanse ham, Spaanse worst,
of misschien wel een heuse tortilla-pan of paellakit om zelf thuis de Spaanse keuken te implementeren. In het zuiden is alles wat met flamenco te maken heeft (jurken, castagnetten, schoenen, waaiers en omslagdoeken) erg populair. In Barcelona vind je dan weer keramieken salamanders: een mini-replica van het kunstwerk dat in het Parque Güell staat. 
Tim helpt je graag verder
Tim helpt je graag verder

Tim helpt je graag verder

Selectair Reizen Gery - Pacific travels

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Heldenlaan 87
9620 Zottegem