Cultuur

Belangrijke nationale feestdagen in Mexico zijn:
 
Nieuwjaar
4 februari: Dag van de Grondwet
21 maarkt: Benito Juarez Dag
5 mei: Cinquo de Mayo
16 september: Onafhankelijkheidsdag
20 november: Dag van de Revolutie
 

Mexico heeft een reputatie van kleurrijke feesten en festivals. Bijna elke maand is er wel een nationale feestdag of fiesta en iedere stad viert ook uitgebreid de naamdag van zijn patroonheilige. Bijzonder is de ‘Heilige Week’ voor Pasen. Ook 12 december is een grote dag op de Mexicaanse feestenkalender. Het is de feestdag van de Maagd de Guadalupe, de grootste religieuze icoon van het land.

Día de los Muertos
Een van de bekendste feesten in Mexico is de Día de los Muertos, dat op 2 november wordt gevierd. Het is een dag waarop de levenden hun overleden voorouders herdenken. Op veel plaatsen gaan hele families uitgebreid picknicken op de plaatselijke kerkhoven. Voor de kinderen is het een groot feest: ze krijgen allerlei snoepjes en verrassingen.
 

Culturele gebruiken
Hoewel vrouwen steeds vaker belangrijke posities innemen, is de macho cultuur nog springlevend in Mexico. Mannelijke trots wordt vaak tentoond als een lokale man aandacht van een vrouw probeert op te eisen. Hou er rekening mee dat Mexicaanse mannen onschuldig flirten op kunnen vatten als een uitnodiging voor seks.

In het algemeen wordt ‘blote’ kleding niet op prijs gesteld, zeker in kerken en indiaanse dorpen. Je bedekt best je schouders en knieën. In vakantieresorts kan je uiteraard wel zomers gekleed gaan.

Lokale specialiteiten
Wie aan Mexico denkt, denkt aan maïs en bonen. Een traditioneel ontbijt bestaat uit eieren, tortillas, bonen en wat verse kaas of room. De lunch is de hoofdmaaltijd in Mexico en veel restaurants bieden dan een goedkoop dagmenu aan, die bestaat uit rijst of aardappels, vlees of kip en wat groenten of salade. Het diner, de cena, is in feite hetzelfde als de lunch.

De meeste gerechten in Mexico zijn niet erg scherp gekruid. Populaire gerechten zijn tortillas en tacos, gevuld met vlees, kip, kaas, bonen en groenten. Ook enchiladas en burrito’s zijn bekend. Bij veel gerechten wordt guacamole geserveerd. Aan de kust zijn verse vis en schelpdieren een aanrader.


 

Van authentieke dorpjes met traditionele stammen tot toeristische badplaatsen, en van tropische regenwouden tot droge woestijnen, je vindt het allemaal in Mexico! Het contrastrijke land leidt je van het ene hoogtepunt naar het andere, en je maakt kennis met eeuwenoude beschavingen, maar ook met bruisende moderne steden! Als kers op de taart vind je in hoofdstad Mexico City een van de oudste tempels in het midden van het stadscentrum! Of je nu een strandvakantie wil of een avontuurlijke rondreis, Mexico heeft het allemaal.
 

Landen-ABC

Ligging
Midden-Amerika, grenzend aan de Verenigde Staten, Belize en Guatemala, de Grote Oceaan en de Golf van Mexico. Ook enkele eilanden behoren tot Mexico.

Ruwe indeling
Mexico heeft ongeveer de vorm van een driehoek met twee schiereilanden: Yucatán en Neder-Californië. Mexico ligt tussen de Grote Oceaan aan de ene kant en de Golf van Mexico en Caribische Zee aan de andere kant. De Pacifische kustlijn is grillig, met veel baaien en vaak direct na de kust een gebergte. De Atlantische kustlijn is regelmatiger, met lagunes en aan de kusten van Yucatán ook koraalriffen. De Mexicaanse Hoogvlakte neemt een groot deel in, een bergachtiger stuk ter hoogte van Zacatecas deelt de hoogvlakte in een noordelijk en zuidelijk deel. Het noordelijk deel bestaat uit (half)woestijn, het zuiden is groener. De Trans-Mexicaanse Vulkanengordel doorsnijdt het land van west naar oost, en bevat Mexico's bekendste vulkanen, waaronder de Popocatépetl en de Piek van Orizaba.

De hoofdstad
Mexico City

De taal
Spaans

Munteenheid
Mexicaanse Peso

De seizoenen
De temperatuurverschillen zijn over de seizoenen erg klein, maar er is wel een regenseizoen dat ongeveer gelijk loopt met de zomermaanden. Yucatán en de staten Tabasco, Chiapas, Veracruz en Oaxaca kennen voor een groot deel een tropisch regenwoudklimaat. In het noorden hebben de meeste gebieden een woestijnklimaat. De hoogvlaktes kennen hete zomers en koude winters. De centrale hoogvlaktes kennen de meest gematigde klimaten, en het is dan ook hier dat de meeste grote steden zich bevinden. In de zomermaanden zijn over de hele Mexicaanse kust orkanen mogelijk.

Mexico praktisch

Reisdocumenten
Om naar Mexico te reizen heb je een internationaal paspoort nodig, dat nog minimaal 6 maanden na aankomst geldig is. Er moeten ook nog minstens 2 lege pagina’s zijn voor de entry/exit stempel. Een visum heb je niet nodig.

Tijdsverschil
Het tijdsverschil tussen schiereiland Yucatan en België is 7 uur. In Centraal Mexico en hoofdstad Mexico City is het 8 uur vroeger.

Kledijtips
Omdat de temperatuurverschillen groot kunnen zijn, neem je best zowel luchtige als warme kledij mee.  Laagjeskleding is het gemakkelijkst. Vergeet ook geen winddichte jas, stevige wandelschoenen, regenjas/paraplu, en iets voor je hoofd (de zon kan genadeloos branden). Sandalen of slippers zijn handig voor in het hotel.

Reisstekker
De netspanning in Mexico is 110 Volt. Ook de stopcontacten zijn anders, breng zeker een adapter of wereldstekker mee.  

Vervoer
Meer dan 60 steden in Mexico zijn makkelijk te bereiken via een binnenlandse vlucht. Deze zijn meestal veel goedkoper dan je denkt.

Verder heeft Mexico een goed uitgebouwd busnetwerk. Via redelijke prijzen geraak je zo in alle grotere steden. Let wel op: bussen worden regelmatig tegengehouden en beroofd. Kies daarom steeds een 1steklasbus en reis overdag. Er zijn ook honderden verschillende busmaatschappijen, maar het makkelijkst is om een bus van een van de vier grootste maatschappijen te kiezen. Bij de 1steklasbussen koop je gewoon een ticket bij het opstappen. Andere lijnen of goedkopere bussen hebben meestal een locketje aan het busstation.

Voorzorgsmaatregelen
Inentingen zijn voor een reis naar Mexico niet verplicht, wel aanbevolen. Verder neem je best zonnebrandcrème mee met een hoge factor, en zeker ook muggenspray. Omdat Mexico een erg bergachtig land is, kan je hoogteziekte krijgen. Om dit te voorkomen, stijg je best heel geleidelijk, eet lichte maaltijden en drink niet te veel alcohol.
 
Kraantjeswater is in Mexico niet veilig om als toerist te drinken! Overal wordt water in flesjes verkocht, zorg dat je er steeds op voorraad hebt. Pas ook op met eten van stalletjes aan de rand van de weg. Deze zijn vaak klaargemaakt met kraantjeswater en zouden reizigersdiarree kunnen veroorzaken.
 

Shopping

Openingstijden
Er zijn in Mexico geen officiële winkeltijden. De meeste winkels zijn geopend van maandag t.e.m. zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur met een siësta tussen de middag. Veel musea zijn op maandag gesloten en op zondag is de entree gratis. Over het algemeen zijn ze tussen 9.00 en 17.00 uur geopend.
 
Geldzaken
Je kan overal zonder problemen geld afhalen in Mexico. Het is een goed idee om Amerikaanse Dollars mee te nemen voor noodgevallen. Met je creditcard kan je in zo goed als alle winkels, hotels en restaurants betalen.
 
Shopping

Het geven van een fooi in Mexico is heel gebruikelijk. In kleinere restaurants volstaat het om een bedrag naar boven af te ronden. In duurdere restaurants is een fooi van 10% normaal, tenzij ze al is meegerekend.
 
Souvenirtips
In elk Mexicaans stadje vind je wel een mercado, een marktje waar locals hun handwerk verkopen. Hier kan je mooie dingen vinden voor een klein prijsje. Wil je iets typisch streekgebonden, dan moet je naar Oaxaca of Michoacán voor prachtig, handgeweven textiel. In Taxco, Guerrero kan je prachtige zilveren juwelen vinden, en handgesneden hout vind je zo goed als overal. León in Guanajuato staat bekend als hoofdstad van de lederen kleding en accessoires.
 
Tim helpt je graag verder
Tim helpt je graag verder

Tim helpt je graag verder

Selectair Reizen Gery - Pacific travels

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Heldenlaan 87
9620 Zottegem